Renovatie pakhuis Basseroord in Zupthen

 

In samenwerking met een woningcorporatie hebben we een plan ontwikkeld voor een renovatie pakhuis, gelegen aan het Basseroord in de binnenstad van Zutphen.

De twee pakhuizen in de jaren ’50, gefotografeerd door J. Harenberg. Hoewel er in de direct omgeving veel is gesloopt is er weinig gewijzigd aan de gevels van de te renoveren pakhuizen.

De gebouwen worden in oude luister hersteld; een renovatie waarbij er 11 jongerenappartementen komen die voor een sociale huur beschikbaar worden. De dakkapel van het rechter pand wordt terug gebracht; waarbij de balkons de lading zijn die door de lier omhoog gehesen worden.

Zicht vanaf de Norenburgerstraat. Om meer levendigheid te creëren aan de straat is er een ‘stadshuiskamer’ gepland in de plint van het gebouw. De gevel wordt opener gemaakt zodat meer licht de ruimte binnenvalt en er interactie kan ontstaan met de straat.

Kijkje in één van de jongeren appartement. In de kap is ruimte voor een vide waarbij er een extra slaapruimte is gemaakt op de verdieping. Doordat er een kleine badkamer en keuken zijn gesitueerd in de woning kan de toekomstige bewoner het volwaardig in gebruik nemen.

De bouw is gestart! In bouwteam verband bouwen we samen met de stichting BOG en aannemer van Wijnen. 

Er wordt licht en ruimte gemaakt voor de nieuwe functie van het voormalige pakhuis. Een stalen ligger vangt een balkenvloer op waardoor er meer kwaliteit wordt toegevoegd aan het pand. 

Bij het renovatie pakhuis wordt geprobeerd met zoveel mogelijk natuurvriendelijke en herbruikmare materialen te werken. Oude jeans zorgen voor de isolatie; er zijn dekens van gemaakt die in een houtskelet geplaatst worden. Met het ontwerp is geprobeerd zoveel mogelijk van het bestaande gebouw in stand te houden; wat enorm veel afval bespaard. 

Het Basseroord in Zutphen wordt straks een stuk gezelliger met de 11 jongerenwoningen. Een kans en uitdaging om ook de andere gebouwen langs het plein een opknapbeurt te geven.